.

Špenát

Sýto zelený špenát patrí medzi najhodnotnejšie potraviny, jeho zdravotné účinky sú rozsiahlejšie než by sme čakali. Napriek tomu patrí k neobľúbeným jedlám, najmä u detí ale aj veľkej časti dospelých. Ak mu prídete na chuť, obľúbite si ho a jeho prospešnosť pocíti vaša prostata, vaječníky, srdce, oči, mozog, kosti, tráviaci trakt ...

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Špenát

Špenát
Špenát s cestovinami a šampiňónmi

Recept - Špenát s cestovinami a šampiňónmi

Zaradenie: Tradičné recepty / Bezmäsité jedlá

Postup prípravy: na prípravu pokrmu použijeme mrazený špenát. Na 3/5 masla osmažíme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mrazený špenát a necháme ho na ohni rozmraziť. Použijeme pokrývku, aby sa teplom v hrnci neplýtvalo. Keď je špenát rozmrazený, pridáme cesnak rozotretý so soľou, dve lyžice pesta z medvedieho cesnaku a dusíme, pokiaľ sa voda zo špenátu neodparí. Na zbytku masle osmažíme umyté a očistené, na plátky nakrájané šampiňóny so štipkou soli, po chvíli podlejeme trochou vody (podľa potreby, ak nepustia dosť vlastnej vody) a prikryté dusíme do mäkka 10-15 minút, potom odkryjeme a prebytočnú vodu odparíme. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, hotové scedíme, prepláchneme krátko studenou vodou a vrátime späť do teplého hrnca v ktorom sa varili. Špenát podávame s cestovinami ako prílohou a k tomu šampiňóny, alebo môžeme špenát zamiešať do cestovín.

Vylepšenia: na zahustenie špenátu možno použiť vajce, za stáleho miešania, pokiaľ stuhne, k špenátu môžme podávať volské oko, alebo natvrdo uvarené vajce. Prísadou do špenátu môžu byť listy púpavy, pŕhľavy a iných podobných rastlín.

Nevýhody, chyby: - riedky špenát - pomalé rozmrazovanie špenátu - chemicky pestované rastliny (používame špenát z vlastnej produkcie - záhrady).

Zdravotné účinky: špenát všeobecne považujeme za jedlo zdravé ak nie najzdravšie. Jeho zdravotné účinky poznali už prví tvorcovia kreslených filmov r. 1933. Kreslená postavička Pepek námorník (Popeye) konzumoval svoj obľúbený špenát, ktorý mu zakaždým dodal toľko sily, že bol neporaziteľný. Významný počin, ako masovo ovplyvniť deti aby si obľúbili túto zdravú rastlinnú stravu.

Suroviny - Špenát

  • Špenát mrazený - 800 g
  • Huby - 600 g
  • Cibuľa - 200 g
  • Cestoviny - 450 g
  • Soľ - 10 g
  • Maslo - 100 g
  • Cesnak - 2 ks
  • Pesto - 10 g
  • Čierne mleté korenie - 0,5 g
  • Voda na varenie cestovín

 

Špenát s vajcom a zemiakmi

Špenát vajce zemiaky
Špenát s vajcom a zemiakmi

Zelený špenát s vajcom a zemiakmi pripravíme podľa predchádzajúceho receptu. Zmeny sú len v prílohe (verené zemiaky, najlepšie sú mladé) a huby nahradíme vajíčkom uvareným na tvrdo. Samotný špenát dusíme krátko, aby sa zachovalo čo najviac živín, ale zároveň potrebujeme vypariť nadbytočnú vodu, aby mal špenát príjemnú hustú konzistenciu. Skrátka aby príliš netiekol. Niektoré postupy prípravy špenátu uvádzajú zahustiť vajcom, ktoré vytvorí akúsi špenáto-praženicu. Aj taká verzia je chutná a poslúži k zahusteniu jedla.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Neviem aký názor k špenátu zaujať. Niekto vraví, že je fajn - Pepek námorník, železo, dáva silu. Iní ho zatracujú kvôli kyseline šťaveľovej. Tak ako ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Špenát obsahuje veľa dobrých živín ako vláknina, vitamíny A, B, C, E, K, minerály - vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, železo, mangán, zinok..., omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ale aj kyselinu šťaveľovú a puríny, ktoré sa v tele menia na kyselinu močovú. Obe kyseliny majú nepriaznivé účinky na obličky, spôsobujú vznik obličkových kameňov. Účinky týchto kyselín môžeme potlačiť vitamínom C, najlepšie pohárom citronády pred jedlom. Platí tiež že nie je rastlina ako rastlina. Ak môžte, uprednostnite špenát vlastný pred kupovaným, vypestujte si špenát na záhrade alebo balkóne. Je to pestovateľsky nenáročná rastlina - vyžaduje polotieň a veľa vlahy - a budete vedieť, že neobsahuje žiadnu chémiu...

      Odstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom