.

Domáce výrobky

» Slovenská kuchyňa » Domáce výrobky

Takmer každý dá za pravdu, že doma vyrobené potraviny sú najlepšie. Domáce výrobky slovenskej kuchyne sú tradíciou od nepamäti. Domáce klobásky, jaternice, tlačenka, slanina, domáca kyslá kapusta, tvaroh, domáce syry, zaváraniny, kyslé uhorky, sirupy, včelí med, lekvár a mnohé ďalšie skvelé domáce výrobky z vlastnej rastlinnej a živočíšnej produkcie dodnes patria do základnej výbavy dobrej slovenskej gazdinky. Stále častejšie počujeme pojmy ako bio, geneticky modifikované potraviny, ekofarmy, veľkoobchodné reťazce, ktoré naznačujú mnohé otázky súvisiace s kvalitou veľkoprodukcie potravín. V takých časoch je na nezaplatenie každý kus ovocia, zeleniny z vlastnej záhradky, či pečienka z vlastného dvora.

Domáce výrobky, med Viete, že aj včelí med patrí medzi domáce výrobky ? ... ak zahrniete včely do svojej domácnosti ;-)

Návrat k vlastnej výrobe potravín ľudstvo asi neminie, ak chce v zdraví prežiť. Životné prostredie je stále viac znečistené, nájsť kúsok čistej zeme, čistú vodu a čisté ovzdušie pre produkciu nezávadných vlastných výrobkov nie je jednoduché. Nebezpečenstvo z potravín presýtených chémiou nejasného pôvodu a kvality je však oveľa väčšie. Stavy ľudskej populácie sa celosvetovo zvyšujú, väčšia časť ľudstva trpí na nedostatok akýchkoľvek potravín. Tým naliehavejšia je potreba návratu k samoobžive, aspoň v miere, ktorá je nám dostupná. Každý zvládne zavariť ovocie, uvariť lekvár, vyrobiť syr, jogurt, tvaroh či domáce maslo. Na to postačia aj mestské, panelákové kuchyne pre každého kuchára amatéra.

Ako si pripraviť domáce výrobky vo vlastnej kuchyni?

Domáce výrobky označujú širokú škálu potravín, ale aj predmetov. V našom kontexte vynecháme výrobu gobelínov, svietnikov, rybárskych člnov a podobne. Tie budeme neskôr publikovať v žurnále "Urob si sám". Táto webová stránka sa zameriava len na potraviny a veci súvisiace s výživou, aj keď "nie len chlebom je človek živý". Za domáce výrobky ale nebudeme považovať úplne každý recept z kuchyne pre každého. Obmedzíme sa na produkty, ktoré si vyžadujú niečo viac ako len sporák, hrniec a varechu. Domáca výroba ako dieľnička, výrobňa kde vznikajú dobrotky, ktoré bežný občan spravidla kupuje cez obchod od veľko-výrobcov. K tomu budeme potrebovať aj špeciálne vybavenie, ale zase nič svetoborné, také prijateľné, čo sa oplatí vzhľadom k dosiahnutému kulinárskemu výsledku obstarať. Väčšina je bežne dostupná, alebo sa dá zapožičať, či šikovnými rukami vyrobiť.

Domáce výrobky môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín, podľa toho, čo majú spoločné:

1. Mäsové výrobky - klobásy, jaternice, tlačenka, šunka, škvarky (oškvarky), slanina, paštéta, salámy, párky, ktoré môžu byť svieže, alebo údené pre zlepšenie podmienok trvanlivosti a skladovania. Údenie pridáva domácim výrobkom z mäsa okrem trvanlivosti aj chuťové a vôňové vlastnosti. Samotný proces údenia je umenie, alebo aspoň zaujímavý technologický postup, ktorý stojí za samostatnú kapitolu, či rozsiahlejší článok. Sušené mäso pre extra dlhé skladovanie mimo chladu.

2. Domáce nápoje - na pitie si doma pripravíme takmer všetky známe nápoje, patria sem vína, šťavy, sirupy, pálenky, likéry, tinktúry, octy, limonády, sóda, miešané nápoje, káva, čaj, mliečne nápoje a podobne. Samozrejme nad všetkými stojí kráľovná nápojov čistá pramenistá voda. Kapitola pestrá, široko spektrálna a nanajvýš zaujímavá.

3. Mliečne výrobky - jogurt, syr, tvaroh, maslo, smotana, bryndza, zmrzlina. To všetko sa dá vyrobiť podomácky za značne nižšie náklady, ako sú ceny v obchodoch, o kvalite nehovoriac. Prezentovanie rozdielov medzi kúpeným a doma vyrobeným môžeme demonštrovať na jednoduchom pokuse s tvarohom.

• Ako vyrobiť -> domáci tvaroh

Domáce výrobky od svojho farmára, predaj z dvora

Novým trendom pre ľudí, ktorí hľadajú bio-produkty, ale nemajú možnosti, čas, alebo schopnosti zabezpečiť si kvalitné vlastné domáce potraviny sú projekty ako "Predaj z dvora". Jedná sa o priamy vzťah prvovýroby a konečného spotrebiteľa. Postupne pribúda farmárov, ktorí vyrábajú potraviny ekologicky a predávajú ich priamo spotrebiteľom. Potraviny tak dostávajú konkrétnu podobu, anonymita neznámych prvovýrobcov je nahrádzaná konkrétnym tovarom s konkrétnou tvárou farmára, predávaným priamo konkrétnemu spotrebiteľovi. V takom vzťahu bez zbytočných priekupníkov a sprostredkovateľov, ktorí obchod často len predražujú a znepriehľadňujú, si farmár nedovolí nekvalitu a pochybný pôvod potravín. Farmár nesie svoju kožu na trh, obchoduje pod svojím menom, tým sa zvyšuje dôvera a spoľah na kvalitu jeho produktov.

Naša podpora pre -> Predaj z dvora


Princíp funguje napríklad tak, že si vyberiete svojho farmára z blízkeho okolia, s ktorým ste v kontakte telefonicky, alebo cez internet. Na priame objednávky dostávate tovar na donášku domov do 24 hodín. Nakúpite si zásoby na týždeň, vždy z toho čo momentálne dozrieva. Na úvod treba poznamenať, že je to drahšie, než ste boli doposiaľ zvyknutí. Veď samotné produkty sú neporovnateľné, akoby sa mohli porovnávať cenovo? Je to akoby sme chceli porovnávať med uvarený z kvetov púpavy a cukru s pravým včelím medom.

Okrem kvality tvorí časť ceny farmárskych bio produktov rozvoz, doprava a donáška do domu. Stačí, ak si k účtenke zo supermarketu pridáte aj účet za vlastný benzín a čas strávený v supermarketoch, okamžite prestanete s podobným uvažovaním. Princíp je obojstranne prospešný, ako pre farmára, tak aj pre spotrebiteľa. Môžeme vrelo odporučiť. Už po prvom ochutnaní a pocítení rozdielov medzi prirodzene pestovaným, na slnku dozretým ovocím či zeleninou a pod žiarivkami v umelých hnojivách pestovanými a v mrazáku dozrievanými plodmi bez vône a chuti, nebudete mať viac problém správnej voľby.

"Od kedy sa nám narodilo bábätko, začali sme tento spôsob obstarávania potravy používať v sortimente ovocie a zelenina. Dnes sme pokročili aj do oblasti mäsa, pečiva, mliečnych výrobkov. Spokojnosť na plný počet bodov" - výpoveď mladej rodinky, čítaj viac -> Máme svojho Farmára.

Fariem síce nepribúda ako poberačov sociálnych dávok, ale počas troch rokov, čo daný systém sledujeme, sa ich počet minimálne zdvojnásobil. Osobne testujeme produkty aj od takých farmárov, ktorí nie sú členmi systému Predaj z dvora. Sú samotári, vraj o žiadnych farmárskych spolkoch nevedia, či ich nepotrebujú. Internet je vo svete pôdohospodárskych samotárov ešte stále raritou. Spolu s takýmito je farmárov na Slovensku možno dva krát, alebo aj tri krát viac? Každopádne ide o prospešný spôsob, formu, spestrenie možností.

Dôležité je podporiť systém a vytvárať nároky na kvalitu, aby sa farmárčenie naďalej zdravo vyvíjalo. Hospodárenie v drobnom prináša nové možnosti aj v oblasti zamestnanosti v potenciálnych "agrárnych" regiónoch, kde niet pracovných príležitostí a krajina volajúca "obrob ma" leží ladom nepovšimnutá. Významným príspevkom farmárčenia pre spoločnosť bude zlepšenie potravinovej samostatnosti, v ktorej žiaľ Slovensko (niekdajšia agrárna veľmoc) patrí až na chvost v EÚ. Podpora štátu v tomto segmente by mala patriť k najvyšším prioritám.

Články k téme domáce výrobky, farmárčenie

Spoluprácou so slovenskými malovýrobcami potravín sme získali niekoľko nových dopisovateľov, ktorí otvárajú zaujímavé témy. Z ich príspevkov pripravujeme:

- Rozdielny postup úradov voči nepoctivému potravinovému koncernu a nepoctivému farmárovi.
- Môžeme sa spoľahnúť na kvalitu označenú za bio?
- Zamedzenie úpadku kvality podomácky vyrobených potravín.
- Genetické inžinierstvo a možnosti zneužitia.
- Kvalita mäsa z očkovaných zvierat.

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktorka sekcie domáce výrobky,
Emília Sedliaková

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom