.

Kuchyňa

» Slovenská kuchyňa » Kuchyňa pre každého

Správne vybavenie kuchyne je pre každého trochu iné. Niekto má k dispozícii pár metrov štvorcových, kam musí umiestniť všetko dôležité. Pritom jeho kuchyňa musí obsahovať aspoň stôl na prípravu jedál, stôl na stolovanie, sporák, skrinky na riad, umývadlo, vodovod, rúra na pečenie, chladnička, skrinky na potraviny, špajza... Kam s tým všetkým? Ak máte k dispozícii aspoň 15 m2, získate peknú a praktickú kuchyňu už za 1.600 - 2.400 EUR. Cena kuchyne závisí od použitých spotrebičov, nábytkových kovaní, povrchovej úpravy.

Perfektná kuchyňa pre každého   Marína - výherca kategórie "Kuchyňa pre každého" - najlepší pomer cena / výkon

V panelákovej kuchyni je potrebné niečo vynechať, resp. všetky veci minimalizovať. Ak máte dostatok miesta na realizáciu kuchyne, ste šťastní ľudia. Veď kuchyňa je základná miestnosť bytu. Ak by zostalo miesto iba pre jednu miestnosť, bola by to kuchyňa, ktorú by zvolila väčšina (až 72%) opýtaných. Aj naši predkovia žili v kuchyni, aj my pokračujeme v tejto tradícii. Kuchyňa je tmelom rodiny, tu sa rodina stretáva, komunikuje, formuje, udržiava vzťahy a hlavne spolu papá. A láska ide cez žalúdok.

Pripraviť dobré jedlo si žiada dobré recepty, dobrého kuchára, dobré ingrediencie a v neposlednom rade je to dobrá kuchyňa, čo dá vášmu jedlu šmrnc a domovu srdce. Pre každého znamená dobrá kuchyňa niečo iné, ale za každou predstavou sa nachádza vybavenie, skrinky, dvierka, spotrebiče, rozmiestnenie v priestore, bezpečnosť... Dobrá kuchyňa by mala obsahovať vybavenie aspoň v rozsahu uvedenom v úvode.

Čo potrebuje perfektná kuchyňa pre každého ?

Do každej kuchyne sa musí vmestiť sporák, umývací kút (umývadlo, umývačka riadu, poprípade pračka), pracovný stôl, úložné - skladovacie skrinky (police). Ak nemáme samostatnú jedáleň aj jedálenský stôl so stoličkami. Kuchyňa môže byť riešená minimalisticky a zároveň účelne, alebo maximalisticky ale pritom neprakticky. Aj najmenšiu kuchyňu by ste si mali najprv naplánovať sami, alebo s architektom. Budete sa tešiť z dobrej funkčnosti a práca v kuchyni vás bude baviť, získate k nej kladný vzťah a vaša perfektná kuchyňa bude pre každého člena vašej rodiny zdrojom zdravia, vitality, lásky a prosperity.

1. Sporák

sporák

Na prípravu teplých pokrmov slúži sporák, elektrický, plynový, alebo na pevné palivo. V modernej kuchyni sa využívajú rovnako plynové aj elektrické sporáky. Každý má svoje výhody. Pevné palivo je stále využívané v kuchynských peciach na vidieku. Majú obrovské výhody, kvôli ktorým predpovedáme ich skorý masový návrat do moderných kuchynských riešení. Z veľkého množstva sporákov vhodných pre rodinné kuchyne si vyberiete podľa ceny, značky, funkčnosti, typu paliva, energetickej náročnosti, dizajnu, rozmerov, atd. Sporáky dneška sú vybavené bezpečnostnými poistkami proti unikaniu plynu, detskej manipulácii a iným nebezpečenstvám. Sporáky delíme na kompaktné a zabudovateľné, preto výber sporáka spolu s ostatnými kuchynskými spotrebičmi predchádza stolárskej výrobe, či nákupu nábytkových častí (skriniek) kuchyne.

2. Umývadlo, studená a teplá voda

umývadlo a voda

Voda je pri varení nevyhnutná, používa sa do hrnca na varenie, ale tiež na umývanie riadov. Prívod vody by sme pred inštaláciou novej kuchyne mali nechať zrekonštruovať, podľa potreby vymeniť za nový. Súčasné vodovodné batérie sú pripojené k potrubnému vývodu v stene pomocou pokovovaných hadíc. Také riešenie montáže vodovodnej batérie je praktické kvôli väčšej voľnosti pri umiestňovaní umývadla, avšak prináša nový druh nebezpečia, prasknutú vodovodnú hadicu a následnú potopu v interiéri. Preto je vhodné pred hadice namontovať tlakový bezpečnostný ventil, ktorý zastaví prívod vody v prípade prasknutia hadice. Zmiešavacie batérie na pákový mechanizmus sú dnes bežné, je ich na trhu tisíce v rôznom prevedení. Bude výhodou, ak má kuchynská batéria dostatočne dlhé hrdlo vodovodnej rúrky, aby sa pod ňu zmestili väčšie hrnce, kvôli lepšiemu plneniu aj umývaniu. Výhodou je batéria s kuchynskou sprchou, pomocou nej môžete liať vodu do hrnca stojaceho vedľa na sporáku.

Čím väčšie umývadlo dovolí vaša kuchyňa, tým pohodlnejšia bude vaša práca s umývaním riadov. Súčasné materiály z ktorých sa kuchynské umývadla vyrábajú sú kameň, imitácia kameňa, ale stále najčastejšie kupované sú osvedčené nerezové umývadlá. Dôležitý je dostatočný objem na manipuláciu so špinavým riadom, kvalitný odtok so sitkom na zachytávanie väčších kúskov odpadu, sifón, umývateľnosť samotného umývadla, tesnosť spojov. Zvážte plochu na odkladanie umytého riadu vedľa umývadla, tzv. odkvapkávač. Jeho umiestnenie bude na úkor veľkosti pracovnej časti kuchynskej dosky, ale uľahčí odkvapkanie a sušenie čistého riadu. Odkvapkávač nebudete potrebovať, ak budete umývať v umývačke riadu, odtiaľ vyberiete čistý riad už vysušený. Na zváženie stojí otázka spojenia odtokov z práčky a umývačky riadu, odtoku z kúpeľne. Podľa toho nakúpte vhodné diely sifónu, riešení je mnoho.

3. Kuchynská pracovná doska

kuchynská doska

Pracovná doska je miestom, kde sa pripravujú všetky dobrotky, kde sa odohráva každá kuchárska práca. Na kuchynskej pracovnej doske budete rezať, miesiť, klepať, strúhať, porcovať, zdobiť jedlá. Doska je základnou pomôckou kuchára. Doska musí byť dostatočne hrubá, masívna, tvrdá a dobre umývateľná, aby odolala búchaniu, poškrabaniu, porezaniu a špine. Na pracovnej doske môžete pracovať s cestom, ktoré miesite a pripravujete priamo na nej bez použitia inej drevenej podložky na výrobu cesta. Pre prácu s cestom bude vhodná hladká povrchová úprava dosky, na ktorú sa cesto melepí a po ukončení práce je ľahko umývateľná. Rezanie priamo na doske neodporúčame, proti poškodeniu pred ostrými nožmi nie je dostatočne odolný žiaden povrch. Nechcenému zásahu nožom by kvalitná pracovná doska mala odolať.

Kuchynská pracovná doska pôsobí decentne ak je dostatočne hrubá (3 cm) a vyrobená z jedného kusa. To vyznie najmä v prípade, ak je pracovná plocha lomená do L, tzv. rohová kuchynská linka. Esteticky najlepšie vyzerá ak je pracovná doska vyhotovená z odlišného materiálu ako sú vertikálne časti kuchyne, skrinky, dvierka, šuplíky, zadná nástenná doska resp. obkladačky na stene. Rôzne drevotrieskové pracovné dosky s povrchovou fóliou imitujúcou najčastejšie kameň alebo drevo sú najlacnejším riešením. Do popredia sa dostávajú lamináty, celodrevené masívne dosky, či sklo, kameň, karbónové vlákna. Posledné menované materiály sa často len imitujú, sú drahšie ako drevotriesky, ale oveľa príjemnejšie, estetickejšie a lepšie umývateľné. Pracovná doska má byť odolná voči poškriabaniu, úderom aj porezaniu nožom. Zadnú stenu až do výšky horných skriniek ochráni pred znečistením vhodný náter, osadenie chrbtoviny, sklo, keramický obklad, samolepiace fólie, alebo podobné veľkoplošné materiály, ktoré sú dobre umývateľné.

4. Chladnička

Chladnička

Chladiace zariadenie je neodmysliteľnou súčasťou kuchyne pre každého. Chladnička je relatívne veľký kuchynský spotrebič, je to kompaktné samostatne stojace zariadenie, ktoré má vlastný dizajn a povrchovú úpravu. Povrch chladničiek býva spravidla biely z plechu, ktorý imituje plast resp. iné materiály. Chladnička sa málokedy komponuje do kuchynského nábytku ako vstavaný spotrebič, to znamená zabudovaný do skrinky. Stojí zväčša samostatne niekde v kuchyni, alebo v komore. Zabudovanie chladničky "do nábytku" sa robí najčastejšie z dizajnových dôvodov, inak je zabudovaná chladnička dosť nepraktická najmä kvôli údržbe, čisteniu a nadmernému prehrievaniu motora v uzavretom priestore skrinky. Chladnička slúži na uskladnenie potravín, ktoré vydržia dlhšie svieže v chlade. Chladnička by mala zapadnúť do kuchyne esteticky. Pokúste sa zvoliť taký model, ktorý bude ladiť farebne s ostatnými spotrebičmi v kuchyni, alebo s kuchynským nábytkom. Dôležité funkčné vlastnosti sú dostatočný vnútorný objem, pomer chladiacej a mraziacej časti, samo-de-kondenzácia, čo najnižšia energetická trieda kvôli ekonomickosti prevádzky.

5. Skrinky, odkladací priestor pre potraviny a riady

Skrinky na riady

Kuchynský nábytok, skrinky, dvierka, šuplíky sú vnímané väčšinou ako hlavná zložka kuchyne. Z hľadiska nábytkárskeho sa jedná o najjednoduchšie výrobky, debničky s poličkami vyrobené z drevotriesky. Možnosť šetrenia sa ponúka v spôsobe výroby, kedy sa skrinky vyrábajú z najlacnejších materiálov a "pekné" sú len dvierka a čelné dosky šuplíkov. Kombinácia s inými materiálmi ako sklo, hliník, drevené dýhy, masív značne predražia celkovú cenu kuchyne, ale zároveň ju posúvajú do vyššej kategórie. Významný prínos inovácií zaznamenali nábytkové kovania, pánty, otváracie mechanizmy piestové, kĺbové aj na elektropohon. Stačí sa šuplíka dotknúť prstom a sám sa otvorí, podobne funguje samozatváranie s brzdením proti búchaniu dvierok o skelet. Všetky tieto vylepšenia výrazne predražia vašu kuchynskú zostavu, ale ktorá gazdinka by nechcela lomené otváranie dvierok, či zatváranie šuplíkov s dobrzďovaním ?

6. Špajza

Špajza

Dobre fungujúcu kuchyňu poznáte podľa bohato zásobenej špajzy, ktorá je najobľúbenejšou miestnosťou mnohých domácich pánov. Zaváraniny, sirupy, klobásky, slaninka a mnoho iných domácich výrobkov, najrôznejšie suroviny pre varenie cestoviny, pečivo, chlieb, strukoviny, zemiaky, kyslé uhorky, kapusta, cibuľa, to všetko sa nachádza v potravinovej zásobárni. Plná špajza je charakteristickou vlastnosťou nás Slovákov. Máme to v génoch, zdedené po predkoch, preto sa snažíme udržiavať hojnosť v podobe plnej špajzy a s pomocou Božou sa to väčšine z nás aj darí.

Dobrým miestom pre špajzu je tmavá studená miestnosť, na dosah z kuchyne, najlepšie hneď v susedstve s kuchyňou. Je potrebné zabezpečiť v nej dobré vetranie, zatemnenie od denného svetla a predovšetkým čistotu. Potraviny musia byť uskladnené v čistom prostredí, dbáme aby sa neobjavili plesne, hmyz, mole, hlodavce a iní škodcovia, ktorí majú zálusk na naše zásoby. Preto aspoň raz mesačne gazdinka vyprace špajzu a všetky zásoby dôkladne skontroluje. Sypké a tekuté veci, tiež zaváraniny sa obracajú, presýpajú pri každom gruntovaní, dlhšie vydržia a uchovajú si čerstvosť.

7. Odpadkový kôš, separácia a likvidácia odpadu

Odpad

Napojte sa na systém odvozu odpadkov z vášho sídliska, domu. Už vo vašej kuchyni použite stupeň separácie (triedenia), aký používate na ulici. Ak používate viacstupňovú likvidáciu odpadov z domu (triedený odpad sklo, plasty, papier, zmes), nastavte si už v kuchyni podobný systém. Viackomorové odpadkové koše na triedený odpad majú oddelené nádoby pre rôzne druhy odpadu, jednoduchšie vyhotovenie pomocou viacfarebných sáčkov, ktoré sa nachádzajú v spoločnom priestore. Na umiestnenie odpadkového koša je ideálne využiť spodnú časť skrinky pod umývadlom. Nemáte dostatok miesta v kuchyni? Potom sú práve odpadky prvé v poradí na vylúčenie mimo kuchyňu, niekam na chodbu, či balkón.

Vzťah k životnému prostrediu a nakladaniu s odpadmi má vytvorený každý človek individuálne, niekto je viac ochranár, iný minimálne. Úroveň likvidovania odpadov z domácnosti by ste mali zladiť aspoň na minimálne hodnoty, aké sú na vašej ulici, sídlisku, v meste. Pokrokové stupne recyklovania odpadov ponúkajú riešenia napr. drvičky organických zvyškov z jedla, ktorá sa montuje na výpusť umývadla a dokáže rozomlieť aj hydinové kosti na takú hmotu, ktorá je bezpečná na odchod vodovodným odtokom do kanalizácie. Existujú aj rôzne ďalšie separačné zariadenia pre rôzne úrovne triedenia a nakladania s komunálnym odpadom aplikované už do domácností. Princíp, čím triedenejší odpad odovzdávate, tým by ste mali za jeho likvidáciu menej platiť. Logickým vyústením tejto myšlienky by mal byť bod, kedy už za odvoz odpadu neplatíte, ale platia vám za druhotné suroviny. Žiaľ prax a legislatíva na tieto vyspelé úrovne spoločenského života ešte len čaká.

Chystáte sa na novú kuchyňu?

Poradenstvo, inšpirácia - ak sa chystáte na novú kuchyňu, na začiatok si doprajte čas na inšpiráciu aj na odborné poradenstvo. Jestvuje množstvo dobrých časopisov o bývaní, internetových stránok zameraných na túto problematiku a katalógov, kde môžete získať množstvo užitočných rád. Určite sa medzi ne zamotá aj veľa marketingových trikov, ich autorov zaujíma hlavne obsah vašej peňaženky. Redakcia internetového žurnálu Slovenská kuchyňa má za sebou niekoľko realizácií kuchýň pre vlastné účely, ale tiež poradenstva našim klientom a priateľom. Táto oblasť nepatrí priamo medzi naše príjmové. Kuchyne robíme len "popri" ako koníčka, preto môžeme o tejto téme hovoriť a písať nezaujate, preto môžu byť naše tipy a rady ohľadne kuchyne pre každého prínosom, či sa chystáte na novú kuchyňu za minimum peňazí, alebo sa chystáte rozkotúľať kôpku tisícoviek.

Máme slušne zmapovaný slovenský trh s kuchyňami a kuchynským vybavením. Spolupracujeme s viacerými bytovými architektami a výrobcami nábytku, sú medzi nami profesionálny kuchár aj prevádzkar s praxou z najlepších hotelov doma aj v zahraničí. Vieme čo potrebuje perfektná kuchyňa, čo dobrá kuchyňa aj čo tá najlacnejšia. Pre každého máme úprimnú radu, zaujímavú inšpiráciu. Kuchyňa je niekedy riešenie na celý život, tak študujte, hľadajte, pýtajte sa, nech stojí za to už vaše úvodné úsilie.

Projekt, realizácia - keď ste rozhodnutí čo chcete a máte predstavu, alebo lepšie víziu budúcej kuchyne na papieri, mali by ste sa poohliadnuť po výrobcoch kuchýň či nábytku. Tiež si doprajte dostatok času, aby ste nenaleteli zlatokopom, alebo predraženým sprostredkovateľom. Výrobcovia nábytku v princípe fungujú dvoma spôsobmi. Vyrábajú zákazkovo, alebo produkujú sériovú výrobu. Sériová výroba je lacnejšia a pod týmto pojmom sa dnes už často skrýva aj množstvo variability, to znamená veľkostných či materiálových variantov toho istého nábytkového modelu. Z takejto multi skladačky si dokážete poskladať veľmi podobnú, možno až presnú kuchyňu, akú máte nakreslenú na výkrese či vo svojej predstave. Zákazková výroba by mala byť schopná vyrábať na mieru (rozmerovo) aj atypické komponenty a zároveň na mieru pokiaľ ide o dizajn, povrchové úpravy a použité materiály. Všetko podľa požiadaviek zákazníka. To bude samozrejme stáť niečo navyše. Niečo navyše môže byť celkom pokojne aj o 100% viac.

Výber kuchynských spotrebičov

Elektrické, alebo plynové spotrebiče, najmä tie veľké ako sporák, chladnička, umývačka riadu, varná doska digestor, by sa mali posúdiť v projekte v kompozícii so stavebnými prvkami kuchyne (skrinkami). Mali by sme ich mať zaobstarané ešte pred zadaním kuchyne do stolárskej výroby. Spotrebiče sú motor kuchyne, preto by mali oni určovať obaly okolo seba a nie naopak, že kúpime niečo také čo sa "zmestí" do hotovej skrinky :-( Nábytkové časti kuchyne sa musia uspôsobiť podľa zakúpených spotrebičov, aby správne ladili zabudovaný sporák, práčka, alebo umývačka riadu. Tiež na odsávanie pár je potrebné pamätať vopred. Digestorov je na trhu nespočetne a majú rôzne tvary a veľkosť. Často býva zabudovaný do niektorej z horných skriniek, preto ho kúpte ešte pred výrobou alebo kúpou nových skriniek.

Stavebné úpravy v kuchyni

výstraha voda Realita ! - škodu na novej kuchyni a drevených podlahách za € 6.000 spôsobila stará vodovodná hadica

Pred osádzaním novej kuchyne v novostavbe je potrebné podľa projektu dokončiť všetky stavebné práce, vrátane povrchovej úpravy stien, maľovania, podláh, obkladov stien a samozrejme umiestnenia všetkých prípojok na "správnom mieste". Pokiaľ ešte nemáte definitívne vybratú kuchyňu (zariadenie, spotrebiče) mali by ste vedieť aspoň približne v ktorej časti miestnosti bude sporák, umývadlo, umývačka, aby ste mohli dokončiť vodu, plyn, elektrické zásuvky a vypínače, odpad. V opačnom prípade sa bude ešte búrať, sekať, zatierať. Pri výmene starej kuchynskej linky za novú kuchyňu je pravdepodobné, že budú potrebné isté stavebné úpravy v interiéri. Zo skúseností môžeme označiť tento krok za takmer istý, ale paradoxne takmer nikto, kto plánuje novú kuchyňu, s tým nepočíta a nezahrnie stavebné úpravy do rozpočtu. Po odstránení starej kuchyne bude potrebné minimálne maľovať, odstrániť nejakú priečku, vybúrať kus steny, posunúť prívod vody, či odpadové potrubie.

Takmer pre každého je kuchyňa riešením na rádovo desaťročia. Prestavba starej kuchyne za novú by mala zahrnúť aj výmenu starých rozvodov vody, elektriky, prípadne aj plynu. Odporúčame vymeniť staré vodovodné a elektrické rozvody za nové. Nie je to až taká zložitá rekonštrukcia, ako vás budú presviedčať privolaní inštalatéri a elektrikári. Vysekanie starej elektriky a vody a osadenie nových medených káblov a nehrdzavejúcich vodovodných rúr aj so zapucovaním je otázkou dvoch troch dní pre zručného majstra s pomocníkom. V panelových domoch sa väčšinou jedná o pár metrov vodovodného potrubia od spoločnej šachty po vodovodné kohútiky v kuchyni. Staré elektrické káble nie je nutné vysekávať, pripoja sa nové od rozvodnej skrine. Nový elektrický rozvod sa nemusí nutne zasekávať, ale po posúdení konkrétneho miesta je často možné potiahnuť vedenie v lištách bez nutnosti prašného zasekania kábla do steny.

Chyby, ktorým by ste sa mali vyvarovať

Ak sa realizácia novej kuchyne nevydarí, nebudete s ňou spokojní, nebude vaša nová kuchyňa obľúbeným miestom, zdrojom energie pre vašu rodinu. Mali by ste sa zamyslieť a vyriešiť ešte niekoľko otázok, ktoré pomôžu predísť chybám pri voľbe a realizácii novej kuchyne.

- Osvetlenie kuchyne (prirodzené svetlo, okná, stropné svetlo, osvetlenie pracovnej dosky)
- Farby v kuchyni - minikurz z teórie farieb pre lepší pocit v kuchyni
- Kuchynská móda - módne trendy, dekorácie
- Typ kuchyne - rustikálna, sedliacka, vidiecka, talianska, komfort
- Kuchynské internetové štúdio - materiály, spotrebiče, komponenty
- Plánovač - merajte, kreslite, navrhujte
- Cena kuchyne - nenechajte sa dobehnúť špekulantmi
- Harmónia v kuchyni - feng shui kuchyna, miestnosť prosperity
- Prestavba kuchyne - základy stavbárčiny, rekonštrukcie
- Kuchynský nábytok, dizajn, spotrebiče, doplnky
- Jedálenský stôl - srdce kuchyne
- Uskladnenie potravín, špajza, regál, chladnička, mraznička
- Kvalitné kuchyne dostupné pre každého
- Dobrá kuchyňa - účelnosť, praktičnosť
- Lacná kuchyňa - cenové minimum
- Malá kuchyňa - aj v garzónke platí láska ide cez žalúdok
- Luxus a komfort v kuchyni
- GG - priemyselné veľkokuchyne - gastro giganti
- Varíme si sami - vlastné jedlo dvojnásobná sila

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktorka sekcie kuchyne,
Yani Bosáková

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom