.

Zdravie a jedlo

» Slovenská kuchyňa » Zdravie a jedlo

Staré známe príslovie, " ... ste to čo jete ..." má hlboký význam pre zdravie človeka. V časti "Zdravie a jedlo" na webe - Slovenská kuchyňa - sa budeme venovať zdravému vareniu a ingredienciám z hľadiska zdravia, prospešnosti pre ľudský organizmus. Pokúsime sa rozmotať nepravdivé mýty a povery o niektorých surovinách, nazrieme do tichých kútov lesa, lúk, hôr, riek, jazier a morí, prosto všetkých zákutí prírody. Spoločne objavíme podstatu zdravia, naučíme sa hľadať pomoc v jedinej skutočnej "lekárni" na zoznamoch prírodou vyprodukovaných "liekov". Strašia vás, že huby a iné plody z lesa, voda z potôčika, či opaľovanie na slnku sú nezdravé? Tssss..., propaganda. Odhaľte pravdu o veciach zdraviu prospešných a tiež o cudzích ľuďoch, ktorým na vašom zdraví toľko "záleží" a prečo?

zdravie a jedlo

V rubrike "Zdravie a jedlo" budeme písať o ľudskom organizme trocha inak, ako je obvyklé. Ľudské telo funguje na vstupné "pohonné" látky - jedlo, vzduch a vodu. Človek vytvára svoje telo z tuhých, tekutých a plynných látok. Pravidelne do nás vstupujú potrava (jedlo), tekutiny (nápoje) a vzduch (zmes plynov). Ich kvalita priamo určuje kvalitu (zdravie) tela. Doslova ako kvalitu domu určujú použité stavebné hmoty (materiály) a stavebné postupy. Nie je celkom bežným takýto pohľad na ľudské telo a jeho kvalitu, ale cez takýto pohľad môžme aj širokým masám zrozumiteľne priblížiť podstatu, funkcie, reakcie a stav živého ľudského tela. Bežne sa tomuto stavu hovorí zdravie.

Málo ľudí západnej civilizácie vie, že existujú filozofie, ktoré pojednávajú o telesnosti ako troch hmotných elementoch zem, vietor, voda, ku ktorým pribúda štvrtý nehmotný oheň, ako životodárna zložka. Tento spôsob vysvetľovania podstaty života je omnoho výstižnejší, ako známe vedecké definície. Je zrozumiteľnejší širokým masám. Kvalita štyroch elementov sa dobre vysvetľuje a chápe, nakoľko sú oheň, voda, vzduch a zem každému dôverne známe. Ich kvalita v tele určuje kvalitu tela, ktorej hovoríme zdravie. Dobrá voda do tela = dobré zdravie, dobrý vzduch do tela = dobré zdravie, dobré jedlo do tela = dobré zdravie. So silným zdravím súvisí silný duch, silný oheň a silný život. Jasné? Prečo je potom také ťažké vypestovať a udržiavať si zdravie a vitalitu? No pre koho ako. Pre niekoho je dosiahnutie zdravia nepredstaviteľný problém, pre iného je to samozrejmé ako dýchanie.

Ak by sme mali určiť dôležitosť jednotlivých stavebných elementov, bude ich poradie: vzduch, voda, potrava. Dýchanie (vietor) je takmer nepretržitý proces, pitie (voda) robíme v niekoľko hodinových intervaloch a jedenie (zem) môžeme robiť aj v niekoľko dňových cykloch bez újmy na zdraví. Pri nazeraní na tieto tri stavebné elementy ako zdraviu prospešné, či naopak škodlivé, by sme si mali uvedomiť, že najviac si škodíme škodlivým dýchaním, škodlivým pitím a nakoniec škodlivým jedením. Paradoxne je tretiemu v dôležitosti (jedeniu) venovaná maximálna pozornosť a sústredenosť pri rôznych ozdravných procesoch a kúrach. Oheň ako štvrtý element si zaslúži samostatné miesto na skúmanie. Jeho význam je najväčší, zato naše schopnosti narábať s ním a ovplyvňovať ho sú najslabšie.

Môžeme zlepšiť vlastné zdravie ?
Čaj cizamedový
Výplach tráviaceho traktu

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie zdravie a jedlo,
Ludovít Vitáll

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

1 komentár:

  1. Dobrý deń, nikde neviem nájsť priamy kontakt (e-mail) na šéfredaktora. Mohli by ste mi pomôcť? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom