.

Čaj cizamedový

Jesenné obdobie prináša popri ochladení a sychravom počasí aj zvýšený výskyt prechladnutí a viróz. Je dobré mať poruke riešenia na pomoc organizmu v boji s chrípkou či nachladnutím. Jedným z nich je čaj starej mamy, ktorý volala cizamedový čaj. Skutočný expert v boji s bacilmi.

» Slovenská kuchyňa » Zdravie a jedlo » Čaj cizamedový

čaj citrón, zázvor, med

Ci-za-medový znamená citrón - zázvor - med. Po vypití troch až piatich šálok cizamedového čaju denne, akú vidíte na obrázku, sa vám výrazne uľaví. Pokračujte v pití cizamed čaju aj počas nasledujúcich dní, až do úplného uzdravenia. Ak to dokážete, predbehnite vírusy a skôr než prepadnú vaše telo použite tento čaj, budete pre choroby menej prístupní.

Ako pripraviť cizamedový čaj

Na prípravu tejto medecíny použijeme sáčok porciovaného čaju, alebo kávovú lyžičku bylinkovej zmesi. Vhodný je čaj zelený, alebo priedušková čajovina zo zmesi repíka, mäty, skorocelu, alebo iný čaj proti kašľu a prechladnutiu. Do pol litrovej šálky necháme vylúhovať čajové vrecúško (cca 5-7 min). Čajový sáčok po vylúhovaní vytiahneme, pomocou dvoch kávových lyžičiek ho vyžmýkame do šálky. Vyžmýkané vrecúško nevyhadzujeme, ale môžeme použiť napr. na kozmetické účely, obklad na opuchy pod očami, ekzémy a podobne (nutné poznať účinky a vhodnosť použitia daných bylín). Do horúceho čaju pridáme na plátky nakrájaný zázvor (ďumbier) množstvo približne ako na obrázku. Misku prikryjeme a necháme zázvor lúhovať.

Finta, citrón a med nepridávame do vrelej vody

Keď čaj dostatočne vychladol, dosiahol teplotu že sa dá posrkávať, pridáme doň šťavu z polovice väčšieho citróna (spolu s kúskami dužiny) a veľkú polievkovú lyžicu medu. Zamiešame a môžeme posrkávať čo najteplejší cizamedový čaj. Citrón a med sú dôležité komponenty cizamedového čaju, plné výživných látok a vitamínov, ktorým vadia vysoké teploty. Preto sa pridávajú až do polo vychladenej čajoviny.

Pred koncom pitia čaju lyžičkou vyberieme a zjeme aj plátky zázvoru, dobre pohryzieme a zapijeme niekoľkými poslednými dúškami cizamedu, ktorý sme si v šálke ponechali práve na zapitie štipľavého zázvoru. Rýchlejšiemu uzdraveniu prospeje kľudový režim, ak môžeme ležíme v posteli, komu prospieva vypotiť sa, cizamed mu bude nápomocný. Osvedčené pri liečení cizamedom je vynechanie jedla. Ak to dokážeme, nejeme celý deň. Organizmus sa môže plne venovať liečeniu a nemusí sa namáhať trávením potravy. Med nám dodá dostatok výživy aj počas viac dňovej cizamedovej kúry.

P.S. pri dlhšom užívaní odporúčam meniť používané čaje, raz urobíme cizamed napríklad z čaju zeleného, ďalší z prieduškovej zmesy a podobne. Ak máte viacej druhov medu zmeňte aj med, ja mám doma vždy aspoň tri druhy, lesný, agátový a lúčnu zmes.

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludo Vitál, sekcie zdravie a jedlo,
Slovenská kuchyňa

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Ak je potrebné silnejšie pomôcť, som tu ja - extra silný sirup nielen proti kašľu. Samozrejme z prírodných ingrediencií.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom