.

Môžeme zlepšiť vlastné zdravie ?

» Slovenská kuchyňa » Zdravie a jedlo » Môžeme zlepšiť vlastné zdravie

zdravie - 4 elementy

V úvode rubriky Zdravie a jedlo bolo pojednané o troch významných zdrojoch života (vzduch, voda, zem). S nimi priamo súvisia činnosti dýchanie, pitie, jedenie. Tieto tri zdroje majú hmotnú podstatu a podieľajú sa na stavbe fyzického tela, telesnej schránky. Duch ako ďalší, štvrtý element (oheň) môžeme prirovnať v počítačovej reči k softvéru. Telesnosť zase k hardvéru. Nebudeme ďalej pitvať túto hlbokú a prapodstatnú tému. Pre úvod do nasledujúceho zamyslenia postačí uzavrieť známym - v zdravom tele zdravý duch.

Všetky tri elementy sú potrebné k tvorbe telesnosti, o všetky tri by sme mali dbať rovnako starostlivo. Ak by sme však predsa chceli určiť akési poradie, alebo dôležitosť jednotlivých elementov, môžeme vychádzať napr. z času nefunkčnosti daného elementu s fatálnym dopadom na telesnosť. Telo bežného človeka hynie po pár minútach výpadku dýchania, pár dňoch výpadku pitia a pár týždňoch bez stravy. V tomto ponímaní máme poradie dôležitosti: dýchanie, pitie, jedenie. V takom poradí sa riešia v akútnych prípadoch, pri záchrane života u zranených a vážne ohrozených.

Málokedy začujete, že nejaký doktor predpísal niekomu čistú vodu a pitný režim, čistý vzduch a dýchacie cvičenia. Diétu, resp. klystír nám predpíšu pri každej alergii. Nečudo, veď v jedení je možností na zmenu najviac. Obmedziť množstvo stravy, zmeniť stravovací cyklus, vynechať nezdravé, zaradiť hodnotnejšie potraviny. V stravovaní hrešíme najviac, ale stále platí že dýchanie je pre život dôležitejšie. Nezabúdajme, že záleží na tom čo a ako dýchame, čo a ako pijeme. Na procesy dýchanie a pitie sa zameriame na inom mieste. Teraz sa venujme možnostiam zlepšenia zdravia v súvislosti s jedlom, jedením.

Schudnite, budete zdravší, huráááá ...

Pre zlepšenie zdravia musí mať človek problém. Problém dosť veľký, aby mu stál za námahu. Musí vynaložiť totiž úsilie na zmenu svojich životných návykov a to si málokto prizná - je sila, často nad naše schopnosti. Zmeniť čokoľvek zabehnuté, naučené je nesmierne ťažké. Mnohí skúsili diéty, rôzne návody na chudnutie, fyzické cvičenie. Mnohí dosiahli aj čiastočné úspechy a zlepšenie vitality a zdravia, lenže všetko sa po čase rozplynie, vráti späť, zdravotný stav sa nakoniec ešte o čosi zhorší. Nový problém je ešte o trochu väčší, ako ten na začiatku, pri ktorom sme sa pokúšali o zlepšenie po prvý krát.

Návrat späť k horšiemu sa začal prejavovať hneď potom, ako sme prestali s cvičením, obmedzovaním v stravovaní a vrátili sme sa k starému spôsobu žitia. Kto dokáže do konca života cvičiť, keď tridsať rokov pred tým nič nerobil, pracoval v kancelárii a presedel väčšinu dňa na zadku? Po troch týždňoch nadšenia končí polovica adeptov s cvičením, po piatich je to 80% a po dvoch mesiacoch zrušia už takmer prázdnu telocvičňu. Kto dokáže zbytok života jesť polovičné dávky jedla, vynechať cukry, stužené tuky, keď sa posledných dvadsať rokov napchával kedykoľvek a všetkým, čo mu prišlo na tanier? Je to ťažké, naozaj veľmi ťažké.

Napriek prvotnému zlyhaniu sa približne dve tretiny z nás vrátia k pokusu a opäť začnú, dieta, chudnutie, cvičenie. Nazvime to druhá etapa. Nadšenie v druhej etape býva menšie. Napriek tvrdej analýze prvého neúspechu a prijatým novým opatreniam, sa druhý neúspech dostaví ešte skôr, než prvý. Po pár týždňoch až mesiacoch sme opäť tam kde pred tým a vlastne ešte o ďalší kúsok horšie. Frustrácia z opakovaného zlyhania je obrovská, no burcuje v nás zlosť ba až zúrivosť, pod vplyvom ktorých dokáže človek vyvinúť mimoriadne úsilie. Pozor ale, s úbytkom zúrivosti odchádza aj mimoriadne úsilie.

Takže opakované neúspechy. Na koľko neúspechov sme odsúdení ? Každému podľa chuti, niekto si musí dokázať na šestnástich pokusoch, niekto len na troch, že tadiaľto cesta k zlepšeniu zdravia nevedie, že nadšené fitness heslá "... schudnite, budete zdravší !" asi nie sú pre nás.

Hľadanie pomoci zvonku

Keďže sme opakovane zlyhali a nedokázali sa sami posunúť k zlepšeniu zdravia, prestávame veriť vlastným schopnostiam. Nasleduje pátranie po receptoch, návodoch a pomoci zvonku, mimo nás. Vyhodnotili sme sa za slabocha, ktorý to nezvládne, preto skúšame objaviť pomoc, riešenie niekde mimo seba, v zázračných tabletách, preparátoch a tak kupujeme zaradom všetko, čo sa ponúka. Keď po rokoch blúdenia v okolitom svete vy-čerpáme všetky receptúry a stávame sa alergickí na každú vetu, slovko súvisiace so zdravím, uvedomíme si že sme opäť premrhali pár rokov na bludných cestách. Sediac u veštice alebo kartárky zistíme, že jediné čo sa za tie roky hľadania cudzej pomoci zmenilo je stav nášho finančného konta. Všetci nás pekne ošklbali a my sme už naozaj v koncoch.

Keď ani diéty, telocvične, liečitelia, ani zázračné preparáty, mystika, ezoterika, tajné skratky, ani kúzla, nezaberajú, začneme sa obracať na poslednú inštanciu a tou je pán doktor, resp. celá skupina lekárov, ktorí nás zachránia. Kdesi vnútri tomu ani sami neveríme, ale čo nám ostáva. Chodíme po vyšetreniach, berieme rôzne lieky, u každého odborníka dostaneme aspoň jedny. Minieme všetky úspory v ordináciách, nemocniciach, lekárňach a zdr. poisťovniach, ale naše zdravie sa len zhoršuje. Naozaj sme nútení zmieriť sa s tým, že od štyridsiatky (možno skôr, u niekoho neskôr) to ide s nami len dole vodou ? Že s tým nedokážeme nič spraviť ? Alebo sa skutočne zdravo naserieme, pochopíme že môžeme zlepšiť vlastné zdravie a naštartujeme skutočnú zmenu k zlepšeniu ?

Máme totiž na výber. Máme možnosť voľby, len problém ktorý sme naznačili v úvode článku, musí byť dosť (naozaj dosť) veľký. Problém je rozhodujúci pri zmene resp. ne-zmene. K problému pribúda ďalší dôležitý fenomén, bez ktorého sa nepohneme a to je "KTO". Kto je ten, kto má problém ? Nie každý si dokáže s poriadne veľkým problémom poradiť. Kto sme a aký problém máme ? Rozlúštením tejto hádanky zistíme, či dokážeme zlepšiť vlastné zdravie.

Viac o zlepšení zdravia vlastnými silami sa dočítate v pokračovaní, zatiaľ...

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Ludovít Vitáll,
Slovenská kuchyňa - sekcie zdravie a jedlo

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom