.

Slovenský chlieb každodenný

Ktorý kresťan by nepoznal slová "chlieb náš každodenný". Možno by sa našlo nemálo tých, ktorí bez váhania vyslovia ako prvé slovo chlieb pri opýtaní na jedlo jedál. Prastarou tradíciou na Slovensku je vítanie hostí chlebom a soľou. Potravina, ktorá sa mi tuším nikdy nepreje, je chlieb. Nielen chlebom je človek živý. V pote tváre chlieb svoj jesť budeš.

» Slovenská kuchyňa » Prílohy » Chlieb

Chlieb náš každodenný Slovenský chlieb každodenný

Najkrajšie vonia čerstvo upečený slovenský chlieb a čerstvo narodené slovenské bábätko. Určite by sa dalo spomenúť ešte veľa vážnych slov o chlebe. Za všetky jedna informácia záverom, web Slovenská kuchyňa potešilo rozhodnutie komisie z medzinárodného veľtrhu pekárenských výrobkov, ktorý sa konal tento rok (2013) v Bratislave. Svetové prvenstvo patrí Slovenskému chlebu.

1, Slovenský Chlieb

Suroviny na prípravu chleba:
- 1 kg hladkej múky
- kvások: droždie, vlažné mlieko, soľ, cukor
- 3 menšie nastrúhané varené zemiaky v šupke
- voda

Postup prípravy slovenského chleba:
Suroviny vymiesime na redšie cesto a necháme vykysnúť. Rovnomerne nalejeme na vymastený plech a pečieme v rúre pri 220 stupňoch pokiaľ chlebík nemá zlatohnedú kôrku cca 20-30 min.

2, Rascový chlieb

Suroviny na prípravu rascového chleba:
- 2 kg múky najlepšie tmavšiu, hrubšiu
- 3 až 4 nastrúhané varené zemiaky v šupke
- 3 lyžičky octu
- 2 lyžičky soli
- rascu podľa chuti
- kvások: droždie, vlažné mlieko, soľ, cukor

Postup prípravy rascového chleba:
Po vymiesení cesta z hore uvedených surovín toto prikryjeme a dáme na teplé miesto. Necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesta na pracovnej doske vytvoríme bochník ktorý posypeme rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry ( 220 stupňov ) približne 15 až 20 minút, potom na 180 stupňoch dopekáme približne 30 minút. Počas pečenia rúru neotvárame . Po vybratí z pece chlieb navlhčíme mierne pocukrovanou vodou.

3, Biely chlieb zemiakový

Suroviny na prípravu zemiakového chleba:
- 1 kg hladká múka
- 3 lyžičky soli
- 3 kávové lyžičky octu
- 3 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke
- 1 kocka droždia
- 6 dcl vody a rasca podľa chuti

Postup prípravy zemiakového chleba:
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme, pridáme všetky suroviny a na pracovnej doske dobre spracujeme cesto a poprekladáme ho ako lístkové cesto a necháme 30min postáť, potom opäť poprekladáme a necháme znova postáť 30min. Potom opäť poprekladáme, ale uložíme na vymastený a múkou vysypaný menší pekáč a necháme ešte 30min podkysnúť. Vrch potom potrieme vodou a pečieme v rúre pri teplote 170-180 stupňov podľa potreby, približne asi 30min - záleží aj na rúre. po upečení chlieb vyberieme, potrieme vodou a necháme vychladnúť.

4, Pšenično ražný chlieb

Suroviny na prípravu ražného chleba:
- 1 kocka čerstvého droždia alebo 2 sáčky droždia
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica octu
- 1 lyžička bravčovej masti
- ½ lyžičky rasci
- 800 g pšeničnej múky
- 200 g ražnej múky
- 1 lyžička cukru

Postup prípravy ražného chleba:
Zarobíme si kvások. Droždie a lyžičku cukru dáme do teplého mlieka alebo vody. Necháme niekoľko minút kysnúť. Kvások primiešame do rozmiešanej múky, pridáme soľ, ocot, olej, rascu, 400g múky a vymiesime husté cesto. Necháme vykysnúť, vytvarujeme bochník a pečieme pri 200 stupňoch. Pred pečením potrieme plech ako i chlieb bravčovou masťou.

5, Celo pšeničný chlieb

Na prípravu pšeničného chleba potrebujeme:
- ½ litra celej pšenice
- 15 až 20 dkg krupicovej múky
- ½ lyžičky tlčeného anízu alebo rasce

Postup prípravy pšeničného chleba: Prebrané celé pšeničné zrná operieme a dáme uvariť do horúcej vody. Uvarenú pšenicu rozmelníme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí zmiešame s anízom alebo rascou, primiešame krupicovú múku. Dôkladne cesto vypracujeme, vytvarujeme bochník a pečieme na vymastenom plechu

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa - sekcia cestoviny,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom