.

Krúpová polievka

Strukoviny sa výborne hodia do polievok, pripravíme si výdatnú a jednoduchú polievku. Najväčšie množstvo z ingrediencií tvoria jačmenné krúpy, preto ju nazývame krúpová polievka. Použijeme tiež cícer, hnedú drobnú fazuľu, suchý hrach. Krúpová polievka zahreje a zasýti, dôležité je dobre namočiť všetky položky aspoň na 12 hodín.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Krúpová polievka

Krúpová polievka
  Krúpová polievka

Recept - Krúpová polievka

Zaradenie: polievky

Podobné recepty: Krúpková polievka

Hrach, fazuľa a cícer sú významným zdrojom bielkovín. Ich nutričná hodnota sa zlepší, ak strukoviny pred varením namočíme vo vode. Najprv každú strukovinu opláchneme pod tečúcou vodou a necháme v miske cez noc namočené vo vode. Použijeme mäkkú vodu, alebo prevarenú (izbovej teploty). Strukoviny majú rýchlu tendenciu klíčiť. Už po 12 hodinách do nich vstúpi anjel vody, po 24 hodinách vznikne klíčok "klíčny chvostík" a po troch dňoch je už klíček väčší ako zrno. Ďalšie dni vznikne prvý lístok a vtedy sa už zrno varí omnoho dlhšie ako namočené 12-24 hodín. Vo východnej kuchyni je tradíciou každý druh zrna pred varením namočiť. Tiež u nás väčšina kuchárov a gazdiniek túto tradíciu dodržiava.

Postup prípravy: Umyjeme strukoviny pod tečúcou vodou a necháme ich namočené cez noc vo vode. Vodu zlejeme a v čistej uvaríme cícer, hrach aj fazuľu (najlepšie každé zvlášť) do polomäkka. Na masle speníme cibuľku, jemne poprášime múkou a zalejeme zeleninovým vývarom, trocha osolíme, okoreníme. Pridáme strukoviny a premyté krúpy, ktoré môžeme pred varením tiež nechať namočené vo vode aspoň kým sa varia strukoviny. Spolu varíme. Na záver pridáme na kocky nakrájané zemiaky dosolíme a podávame teplé. Dôležité je správne uvarenie všetkých zložiek do mäkka, aby sa ani jedna nerozvarila. Chce to trocha cviku s jednotlivými surovinami.

Vylepšenia: vodu zo strukovín vylejeme. Odstráni sa s ňou väčšia časť prípadných chemikálií z pestovania a skladovania ako aj rôznych prirodzených ochranných látok zo semien, ktoré sa uvoľnia klíčiacim procesom do vody.

Suroviny na krúpovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Cícer - 150 g
  • Krúpy - 200 g
  • Fazuľa - 100 g
  • Zemiaky - 250 g
  • Cibuľa - 50 g
  • Čierne korenie celé - 2 g
  • Soľ - 10 g
  • Maslo - 40 g
  • Majorán - 1 g

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

1 komentár:

  1. Takúto polievku u nás voláme hŕstková. Do nej môžeme pridať aj nejaké koliesko varenej domácej klobásky. Názov hŕstková polievka napovedá, že za hrsť toho, za hrsť toho ... Dobrú chuť!

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom