.

Šošovicová polievka

Svetlo hnedá šošovicová polievka vône a chuti typickej pre uvarenú šošovicu s osmaženou cibuľou, cesnakom a použitým korením, krémovo hustá s uvarenou šošovicou patrí medzi najobľúbenejšie strukovinové polievky. Novoročná šošovicová polievka sa varí podľa starej tradície, aby sa nám dobre darilo a držali sa nás peniaze po celý rok. To vraj zabezpečí aj šošovica nasypaná pod tanier s iným novoročným jedlom.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Šošovicová polievka

Šošovicová polievka
Šošovicová polievka so zemiakmi

Recept - Šošovicová polievka

Zaradenie: polievky / biele

Strukoviny patria k základným surovinám, ktoré využíva slovenská kuchyňa. Šošovica je obľúbená deťmi i dospelými, vo východnej tradícii je jedným z najrozšírenejších zdrojov obživy.

Postup prípravy: Dôkladne prebratú šošovicu opláchneme pod tečúcou vodou v sitku, vložíme do hrnca, zalejeme vlažnou vodou a necháme niekoľko hodín naboptnať. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme šošovicu takmer do mäkka. Počas varenia podľa potreby dolievame vriacu vodu. Rozvarenie šošovice je nežiadúce. Jemne nakrájanú cibuľu osmažíme na tuku do ružova, zasypeme múkou a pripravíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania zalejeme zápražku vlažným vývarom, uvedieme do varu a pomaly varíme za občasného miešania minimálne 1/2 hodiny. Cesnakom utreným so soľou ochutíme polievku, trochu povaríme. Pridáme drvený majorán, čierne korenie a polievkové korenie, uvarenú šošovicu a necháme chvíľu prevrieť.

Vylepšenia: Šošovicovú polievku môžeme pripraviť hustejšiu (desiatová polievka) alebo ako šošovicový prívarok a podávať s vareným párkom, pečenou klobásou, alebo volským okom a chlebom.

Suroviny na Šošovicovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (na 10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Šošovica - 200 g
  • Voda na varenie šošovice - 0,3 litra
  • Tuk - 150 g
  • Cibuľa - 50 g
  • Múka hladká - 150 g
  • Vývar - 2,7 litra
  • Cesnak - 10 g
  • Soľ - 10 g
  • Majorán - 0,2 g
  • Čierne korenie mleté - 0,2 g
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Množstvo hotového jedla: 3,3 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom