.

Šošovicový prívarok

Porcia šošovice na kyslo šošovicový prívarok s volským okom z vajca je uvarená do mäkka ale nerozvarená, má typickú a mierne kyslú chuť a vôňu, je primerane zahustená. Kedysi bola dostupná iba šošovica hnedá resp. zeleno-hnedá, dnes sa už dováža aj menšia oranžová odroda, ktorá pochádza z Indie. Použitie je rovnaké, každá z nich je vhodná na šošovicový prívarok.

» Slovenská kuchyňa » Tradičné recepty » Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok

Recept - Šošovicový prívarok

Zaradenie: Tradičné recepty

Strukoviny patria k základným surovinám, ktoré slovenská kuchyňa využíva pri varení. Šošovica je v priazni detí i dospelých, podobne ako vo východnej tradícii aj u nás je jedným z najrozšírenejších zdrojov obživy. Bežne sa z nej robia polievky, prívarky a rizotá aj prílohy. Vysoký obsah zinku prospieva tvorbe enzýmov a hormónov, približne 30% obsahom biologicky aktívnych bielkovín je výborným zdrojom výživy, železo, vápnik a draslík

Postup prípravy: Prebratú a dobre opláchnutú šošovicu necháme namočenú vo vode aspoň 2-3 hodiny. Potom ju v tej istej vode, v ktorej sa močila, varíme na miernom ohni s bobkovým listom a čiernym korením. Cibuľu olúpeme a očistíme, nakrájame na drobno a na 3/4 dávky masti osmažíme do ružova, poprášime preosiatou hladkou múkou, mierne osmažíme a za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom. Chvíľu povaríme a pridáme do hrnca s variacou šošovicou, osolíme, okyslíme octom. Za občasného miešania šošovicu dovaríme. Zo zbytku tuku a vajec urobíme volské oká. Šošovicu podávame na teplý tanier a na šošovicu položíme volské oko.

Vylepšenia: použijeme postup akým sa pripravuje Šošovicová polievka, zahustíme na prívarok, okyslíme a podávame s vareným párkom, pečenou klobásou, alebo volským okom a chlebom. Do šošovice sa hodí tiež cesnak, kto to má rád pridá si so soľou rozotretý cesnak spolu s bobkovým listom a korením. Na zahustenie je možné použiť smotanu s múkou (zátrepku) namiesto zápražky - jedlo bude svetlejšie. Ak chceme dosiahnuť tmavohnedú farbu prívarku, ako na obrázku, použite na zápražku tmavú napr. špaldovú múku, alebo silný vývar z húb namiesto vody. Na okyslenie samozrejme nefiltrovaný doma robený jablčný ocot.

Suroviny na Šošovicový prívarok

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné, možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Šošovica - 900 g
  • Voda - 0,3 litra
  • Bobkový list - 3 ks
  • Cibuľa - 150 g
  • Tuk - 200 g
  • Múka hladká - 40 g
  • Vývar - 1,5 litra
  • Ocot - 30 g
  • Soľ - 20 g
  • Vajce - 10 ks / 400 g
  • Čierne korenie mleté - 0,2 g
  • Množstvo hotového jedla: 2,5 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
šéfredaktor Dano Slovák,
Slovenská kuchyňa,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Klárika7:07:00

    Skúste spojiť dve zahustené polievky dohromady hubovú a na ňu nastaviť šošovicovú. Vynikajúce. Šošovica je priam predurčená na hubový tón.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Waw vdaka za tip, znie to vyborne, vyskusam

      Odstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom