.

Špenátová polievka

Bielo-zelená špenátová polievka, špenátovej a cesnakovej vône, typickej špenátovej chuti, krémovo zahustená. Už patrí medzi moje najobľúbenejšie, ale dlho sa mi na ňu nedalo ani pozrieť. Podobný vzťah k špenátu majú asi všetky deti a veľká časť dospelých. Škoda, ide o jednu z najlepších potravín.

» Slovenská kuchyňa » Polievky » Špenátová polievka

Špenátová polievka
Špenátová polievka s vajcom / NRTP-10-1-14

Recept - Špenátová polievka

Zaradenie: polievky

Podobné recepty: Polievka z medvedieho cesnaku

Špenát je vynikajúca zelenina, mal by sa konzumovať pravidelne, ak máme prístup k sviežemu špenátu, uprednostníme ho pred mrazeným. Milovníci zdravej výživy môžu vynechať zápražku z múky a polievku zahustiť väčšou dávkou špenátu.

Postup prípravy: Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, pridáme mletý kvet, za stáleho miešania zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a ďalej na miernom ohni s občasným miešaním varíme najmenej 3/4 hodiny. Pred dovarením pridáme čierne korenie, cesnak rozotretý so soľou, prilejeme mlieko, krátko povaríme a precedíme jemným sitkom. Do precedenej polievky zamiešame mrazený špenát, krátko povaríme, pridáme rozmiešané vajce a necháme ho zraziť varom. Hotovú špenátovú polievku dochutíme polievkovým korením.

Vylepšenia: vajce môžeme pripraviť ako volské oko, alebo natvrdo uvarené, nakrájané na štvrťky. So sviežim špenátom môžeme kombinovať pŕhľahu, púpavové listy a inú zelenú zeleninu, ktorú necháme rozvariť a rozmixujeme, aby nám špená t pekne zahustila. Špenátové listy na hrubo nakrájame a necháme ich uvarené v celku.

Suroviny na Špenátovú polievku

Odporúčané množstvá a použité suroviny sú iba orientačné (10 porcií), možno ich prispôsobiť podľa vlastného uváženia.

  • Špenát - 420 g
  • Tuk - 100 g
  • Múka hladká - 200 g
  • Vývar - 3,1 litra
  • Kvet mletý - 0,2 g
  • Čierne korenie mleté - 0,5 g
  • Cesnak - 20 g
  • Soľ - 10 g
  • Mlieko - 0,3 litra
  • Polievkové korenie - 20 g
  • Vajce - 1 ks / 40 g
  • Množstvo hotovej polievky: 3,4 litra

 

Na zdravie a dobrú chuť praje
redaktorka Kamila Kapustová,
Slovenská kuchyňa - sekcia polievky,

domov blogu - Slovenská kuchyňa
tradičné slovenské špeciality a recepty

2 komentáre:

  1. Špenátovej polievke dávame maximálny počet bodov a v našom rebríčku ju umiestňujeme do TOP-3 polievky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slávka P15:09:00

    Asi neviete o škodlivosti špenátu. Niektoré pramene tvrdia, že problém sú puríny, kyselina šťaveľová, kyselina močová.

    OdpovedaťOdstrániť

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom