» Slovenská kuchyňa » Kuchárka
Naša kuchárka je kniha podľa ktorej vyrástla celá generácia dnešných 40-50tnikov. Minulú dobu charakterizovala tak, ako nedeľný obed, čo znamenalo vyprážaný bravčový rezeň alebo pečené kurča. Asi preto je dnešná generácia dospelých tak trocha mimo. Všetci sa podobali ako vajce vajcu v obliekaní a keď sa k tomu pridalo aj rovnaké jedlo, rovnaké vzdelanie a jednotná socialistická kultúra, veci sú jasné.
Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči
Je to už vyše dvadsať rokov, čo som sa do písania tejto knihy chytil, pretože nielen ja, ale i mnohí rovnako zmýšľajúci uznali, že kuchárska kniha je potrebná pre každý národ. Veď základ telesného živobytia všetkých národov spočíva na pokrme a ak je zlý základ, t. j. zlý pokrm, je zlé aj zdravie a ako blatom nikto neobieli plátno, tak ani zle pripravené varivo, nieže nenapraví žalúdok a neobživí telo, aby bolo zdravé, ale ho pokazí - Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči
Prvá kuchárska kniha v slovenskej rečiTerézia Vansová: Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha.
V antikvariáte sa mi dostalo do rúk jedinečné dielo historické, o varení, receptoch, zdraví z kuchyne veľkej Slovenky, spisovateľky, ochotníckej divadelníčky, etnografky, prekladateľky, zo Zvolenskej Slatiny. Hádam najznámejším jej dielom je román Sirota Podhradských (1889), ktorý bol prvým románom slovenskej ženy spisovateľky. Významnú úlohu zohrala v obrodení žien na Slovensku. Dôležitým dielom v domácnosti bola jej kuchárska kniha. Pozrime sa ako varila a radila gazdinkám v kuchyni Terézia Vansová (1857-1942), známa slovenská spisovateľka - Recepty prastarej matere
Recepty prastarej matere, nová kuchárska kniha
Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktorka sekcie kuchyňa,
Valéria Vansová
Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára
bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom