.

Prílohy

» Slovenská kuchyňa » Prílohy

Dôležitou súčasťou nášho stravovania sú prílohy k jedlám. Zvykli sme si, že hlavné jedlo nejeme len tak samotné, ale jeme ho spolu s prílohou. Málo kto si dá na tanier len samotný kus mäsa, aj keď z hľadiska princípu "delená strava" je to správne. Väčšinou ide o spestrenie jedla viacerými surovinami a výživnými látkami, o zjemnenie a dofarbenie chutí, alebo ekonomickejšie riešenie stravovania.

prílohy

Konzumovať samotné mäso by nás vyšlo drahšie, ako keď sa zasýtime niečim lacnejším ako zemiaky, ryža a podobne. Prílohy sú v mnohých prípadoch dominantnou zložkou na tanieri, preto by sa za prílohu malo považovať to druhé, hlavné jedlo. Nech je to tak alebo onak, prílohy sú dôležité, je ich veľké množstvo. Okrem spomínanej ryže, zemiakov, sem patria aj šaláty, kompóty a rôzne ďalšie pokrmy. Najznámejšie a najpoužívanejšie prílohy:


Cestoviny
- Cestoviny po taliansky,
- Najlepšie značky talianskych cestovín
Cícer
Čalamáda
Fazuľový prívarok
Gaštanové pyré
Halušky
Haruľa
Hrachová kaša
Chlieb,
Kapusta kyslá dusená
Kelový prívarok

Knedľa kysnutá
Krúpy,
Kyslá kapusta dusená
Kyslé uhorky
Lečo
Nokerle,
Omeleta
Ovocný kompót
Pečivo
Placky
Quinoa,
Ryža,
Šošovica

Špenátový prívarok
Tarhoňa (slovenská ryža)
Tekvicový prívarok
Zemiaky varené
Zemiaky pečené
Zemiaky pučené
Zemiaková kaša
Zemiaková knedľa
Zemiakové krokety
Zemiakové pyré
Zemiakový šalát
Zelenina dusená

Hlavné jedlá a vhodné prílohy

Rôzne pokrmy vyžadujú rôzne prílohy, dané tradíciou, vhodnosťou a súladom. Každá príloha sa nehodí ku každému jedlu. Niektoré nezvyklé kombinácie sa však začali bežne servírovať v masových stravovacích zariadeniach, až sa udomácnili a dnes sa už nad takými kombináciami nikto nepozastavuje, napríklad vyprážaný rezeň s ryžou, alebo maslový chlieb s jablkom. Vrcholné kombinácie vídať na Slovensku počas mimoriadnych udalostí, akými sú sviatky, oslavy, svadby a podobne. To dokážeme skombinovať polievky, koláče, majonézový šalát s vyprážaným mäsom, k tomu obložené chlebíčky, sladké dezerty, všetko pekne zalievané domácou pálenkou, niekto dá pivo, alebo vínom, resp sladené nealko nápoje. Fúúúúú-ha. To je také slovenské, ale nezdravé. Správna kombinácia jedál a príloh by mala vyvstať z tejto kapitoly "Prílohy". Koľko a akého jedla je zdravé, sa pokúšame vypátrať na stránke - zdravie.

Ku každému pokrmu musíme podávať chuťovo a výživovo vhodnú prílohu - doplnok, šalát, kompót a podobne:

Zaprávané mäso, pokrmy na smotane a teplé omáčky si vyžadujú knedle, halušky, varené cestoviny, alebo dusenú ryžua.
Dusené mäso na šťave - opekané a vyprážané zemiaky, dusená alebo slovenská ryža, alebo zemiaková kaša.
Varené mäso a mäso dusené vo vlastnej šťave chutí s varenou či dusenou zeleninou a zemiakami.
Vyprážané mäso a vyprážaná zelenina - podávame zemiakovú kašu, zemiakový šalát, alebo čierny chlieb.
Zapekané pokrmy doladí zemiaková kaša, chlieb, šaláty, sterilizovaná zelenina, alebo kompót.
Studená pečienka - zemiakový šalát, alebo chlieb a pečivo.
Pečená hydina (kačica, hus) si žiada knedľu a dusenú červenú kapustu.
Varená a dusená zelenina priťahuje vyprážané zemiaky, zemiakové placky, či omeletu.
Ryby ladia s varenými zemiakmi.

K doplnkom hlavných pokrmov patria pochúťkové maslá a omáčky. Pochúťkové maslo je zmes čerstvého masla s chuťovo výraznými prísadami, doplnkami a koreninami, ktoré spolu dôkladne vymiešame. V teplej kuchyni pochúťkovým maslom dopĺňame, zjemňujeme a spestrujeme chuť hotových pokrmov. Vymiešané pochúťkové maslo sformujeme do valčeka, zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť. Pred podávaním ho ozdobným nožom pokrájame na malé kolieska alebo kocky a položíme na každú porciu hotového pokrmu. Na teplom pokrme sa pochúťkové maslo pomaly rozpúšťa a hotovému pokrmu dodáva lahodnú, príjemnú chuť. V studenej kuchyni používame pochúťkové maslá ako nátierky na obložené chlebíčky, ako plnku do plnených vajec a zeleniny, ale aj ako ozdobu a doplnok studených tanierov a mís. Najčastejšie pripravujeme bylinkové, pažítkové, petržlenové, chrenové, sardelové, kaparové a kečupové maslo.

Na zdravie a dobrú chuť želá
redaktor sekcie prílohy,
Alojz Kaša

Domovská stránka » Slovenská kuchyňa «

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bez nutnosti registrácie, http odkazy sa nezobrazia, iba po dohode s adminom